Incompetenţa unora mă lasă rece

Urăsc oamenii care ajung în funcţii de conducere fără să aibă habar ce înseamnă să ţii în propriile mâini destinele unor oameni, fără să ştii ce-i determină pe acei oameni, în fruntea cărora ai fost pus din nu ştiu ce motiv, să se trezească în fiecare dimineaţă şi să meargă la muncă.

Dacă nu ştii cu ce se mănâncă o astfel de funcţie ar trebui să ai cel puţin decenţa să nu le stai în drum celor care vor să facă treabă şi nu te deranjează cu întrebări pentru că ştiu că tu, marele şef promovat pe pupat mâna, nu vei avea nici un sfat bun în desaga goală cu care te-a înzestrat mama natură.

Dar nu, nu te poţi abţine, pentru că neuronul, care se plimbă de unul singur printr-o cutie craniană prea mare pentru un corp atât de mic, nu are stare şi-ţi şopteşte că nu este bine să stai cu mâna-n sân şi să priveşti indiferent la ce se întâmplă în jurul tău.

Îţi place să pui beţe în roate crezând că astfel vei dovedi cât de atotputernic eşti când, de fapt, nu îţi dovedeşti decât incompetenţa şi prostia care te mână zi de zi ca o molimă de care nu ai scăpare.

Consideri că cel mai bine este să conduci cu o mână de fier, uiţi însă că cei mai mulţi dictatori au ajuns să fie linşaţi de cei pe care i-au condus. Din când în când ar fi bine să-ţi întrebi subordonaţii ce nemulţumiri au, astfel eviţi situaţiile neplăcute când eşti mustrat de şeful direct.

Şeful ar trebui să fie un exemplu de moralitate, corectitudine şi profesionalism pentru toţi cei aflaţi sub el pe treapta ierarhică, dacă tu nu te poţi abţine şi comiţi mereu aceleaşi greşeli dovedeşti cât de incompetent eşti.

Din când în când ar fi cazul să închizi televizorul şi să deschizi o carte, nu contează dacă este un roman poliţist sau un manual de management, deschide-o doar, îţi va îmbunătăţi vocabularul şi te va ajuta să te exprimi cum se cuvine atunci când va fi nevoie să-ţi justifici acţiunile.

Conducând după ureche şi impunând altora să facă lucruri pe care tu nu eşti în stare să le faci îţi determini subordonaţii să-şi ia lumea-n cap şi să plece, lasându-te descoperit.

Ar trebui să ştii că cea mai importantă resursă a unei firme sunt oamenii, care, spre deosebire de maşini, au familii de întreţinut, au probleme care nu pot suferi amânare şi datorii care trebuiesc onorate.

Ascultă cu atenţie, analizează, cere sfaturi şi fii profesionist, nu sunt lucruri imposibile, dar sunt vitale pentru a fi un şef îndrăgit, stimat şi respectat.

Îmi stătea de câteva zile pe suflet acest articol, acum m-am răcorit.

comentarii

  1. Ruxandra februarie 27, 2013
  2. vasilache daniela februarie 27, 2013

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.