Gandhi, un film care a câştigat 8 premii Oscar

Înainte să vă spun câteva cuvinte despre filmul minunat pe care l-am revăzut ieri vreau să vă urez o lună minunată, sper ca septembrie să vă fi lăsat o impresie bună iar octombrie să fie de două ori mai minunată.

Ieri, căutând un film care să nu-l fi văzut de curând şi care să fie cât de cât vizionabil, am dat de „Gandhi”, filmul care în anul 1982 a câştigat 8 premii Oscar.

După cum v-aţi dat seama este vorba despre viaţa lui Gandhi şi despre lupta lui contra asupriprii poporului său.

Actorul care-l interpretează pe Mahatma (în sanscrită: „marele suflet) Gandhi este celebrul Ben Kingsley, nu are rost să mai adaug că a jucat memorabil în acest film.

Părintele Indiei,  Bapu Gandhi (tata Gandhi în sanscrită) se întoarce de la studii din Marea Britanie şi se angajează avocat în Africa de Sud unde descoperă nedreptăţile la care poporul lui este supus de către coloniştii britanici.

Se luptă pentru câştigarea drepturilor egale iar când reuşeşte se întoarce în ţara natală, India, pentru a-şi ajuta semenii.

Descoperă o lume îngrozitoare unde indienii (indiferent de religie) servesc regatul britanic.

Se încăpăţânează să câştige independenţa Indiei nu prin puterea maselor sau a armelor ci prin puterea nonviolenţei, a confruntărilor paşnice, schimbând pentru totdeauna percepţia lumii întregi despre natura umană.

Gandhi ( pe numele său real: Mohandas Karamchand Gandhi) ne-a demonstrat că un om poate schimba lumea. 

Un om venerat de Einstein, Chaplin şi de întreaga lume a murit (asasinat) sărac aşa cum a trăit întreaga viaţă şi cu toate că a fost nominalizat de 5 ori pentru premiul Nobel nu l-a primit niciodată.

Gandhi este omul care a redat Indiei independenţa mult râvnită, un om care a redat omenirii bunătatea ancestrală şi a demonstrat că războiul nu este singura cale.

Dacă nu ai văzut filmul ţi-l recomand, nu trebuie să-l ratezi, este un film care-ţi va schimba percepţia asupra vieţii.

Citate Mahatma Gandhi:

A învăţa că în viaţă, mai uşor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia, ar trebui să fie un element fundamental în educaţia oricărui copil;

Trăieşte ca şi cum ai muri mâine şi învaţă ca şi cum ai trăi veşnic;

Ochi pentru ochi, şi lumea va deveni oarbă.

Un comentariu

  1. radu octombrie 1, 2011

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.