Consumatorii de etnobotanice şi lupta împotriva dependenţei

Ieri, în locul cursului de microeconomie, am asistat la o prezentare a „Agenţiei Naţionale Antidrog”, prezentare care a avut ca subiect central campania antidrog „Absentul”.

Pe lângă statistici şi modul în care o persoană dependentă de droguri sau etnobotanice primeşte asistenţă de specialitatea ni s-a prezentat şi spotul campaniei, spot care, din păcate, nu a mişcat pe niciunul dintre cei prezenţi în sală.

Dintre cele spuse de reprezentanţii zonali ai agenţiei antidrog am reţinut următoarele:

– nu există consum de drog uşor, toate drogurile au efecte devastatoare asupra consumatorilor;

– modificările produse de consumul de droguri pot fi reversibile;

– consumul de etnobotanice (droguri) elimină calciul din sistemul osos, persoanele care consumă etnobotanice prezintă dinţii cariaţi şi dureri osoase;

– detamina, un ingredient folosit pentru obţinerea etnobotanicilor, este un anestezic veterinar cu ajutorul căruia sunt anesteziaţi caii;

– un consmator de etnobotanice poate fi recunoscut după următoarele simptome: are aspectul unui om răcit (ochii îi sunt roşii, buzele uscate), este foarte agitat, nu poate executa mişcări de fineţe, simte nevoia permanentă să consume lichide şi produse dulci;

– etnobotanicile se obţin prin tratarea salatelor obişnuite cu otravă de şoareci sau pastile de ţânţari;

– cei care consumă etnobotanice riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau de la 2-5 ani;

– cei care se ocupă cu traficul de etnobotanice riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 20 de ani.

Consider că autorităţile ţării, ai cărei locuitori suntem, nu conştientizează riscul pe care-l constituie traficul şi consumul de substanţe etnobotanice sau droguri mai ales în rândul tinerilor.

Campaniile pe care diferitele organizaţii, guvernamentale sau neguvernamentale, le desfăşoară sunt simple focuri de paie, iar ajutorul pe care aceste campanii îl oferă dependenţilor este praf în ochii populaţiei.

Moartea albă nu este o himeră, ea există şi ne afectează societatea de la bază, ucigându-ne tineri.

Cu toţii ar trebui să devenim mai responsabili şi să ne implicăm în eradicarea acestui flagel care, scăpat de sub control, fură minţile tinerilor, îmbogăţind ilegal traficanţii de droguri.

Pentru a-ţi creea singur o părere despre spotul campaniei antidrog „Absentul” l-am ataşat acestui articol, aştept părerea ta.

Nici un comentariu

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.