Argumente pro şi contra refinanţării

Până acum am vorbit despre: ce este refinanţarea, de ce apelează oamenii la refinanţare, ce tipuri de credite se refinanţează, avantajele refinanţării. A venit vremea să vorbim şi despre argumentele pro şi contra care ne pot determina să contractăm un credit de refinanţare de la Banca Comercială Română.

O să încep cu argumentele pro, pentru că aşa se întâmplă de fiecare dată, lucrurile bune sunt băgate în faţă, pentru a arăta clientului jumătatea plină a paharului refinanţator.

PRO REFINANŢARE:

obţinerea unor costuri curente de finanţare care în prezent sunt mai avantajoase: refinanţarea unui credit în derulare cu dobândă mai mare decât cea valabilă în momentul refinanţării (o diferenţă de câteva puncte procentuale);

– efort lunar redus: consolidarea mai multor credite intr-unul singur (inclusiv carduri de credit) şi plata ratei lunare la o singură bancă şi într-o singură zi de scadenţă.

Din punctul meu de vedere, cumularea mai multor credite într-unul singur  mi se pare un lucru demn de luat în considerare atunci când ai vreo patru credite pe la patru bănci, care trebuiesc achitate la date separate din lună. În loc să-ţi pierzi timpul preţios alergând de la o bancă la alta, te duci frumuşel o singură fată la o singură bancă, în cazul nostru B.C.R.

CONTRA REFINANŢARE:

refinanţarea unui credit cu garanţie presupune transferul ipotecii şi inscrierea unei noi ipoteci ceea ce conduce la plata unor taxe notariale de transfer al ipotecii.

În cadrul campaniei de refinanţare, BCR suportă costurile notariale.

Când aud de notari mi se ridică părul în cap, drumuri peste drumuri, acte care trebuiesc ştampilate, pe vorba românului altă distracţie, altă mâncare de peşte. Lucrul demn de luat în considerare este faptul că BCR se angajează să suporte aceste costuri.

Ca un fel de încheiere să zicem şi despre aspectele care pot influenţa refinanţarea. Acestea pot fi:

– venituri aflate in scădere în ultimii ani;

– întârzieri înregistrate la Biroul de Credit, istoric de plată negativ;

– reducerea preţului la imobiliare – depreciere 10-30% (relevant pentru creditele cu ipotecă astfel incât sunt cazuri în care garanţia curentă nu acoperă noul sold al creditului refinanţat);

– calificarea clientului conform unor norme mult mai prudente comparativ cu perioada precedentă (grad de îndatorare mai mic; dacă în urmă cu 2-3 ani, gradul de îndatorare ajungea până la 60-70%, acum gradul mediu acceptat de bănci scade în medie sub 50%).

În cazul în care aveţi şi alte nelămuriri sau doriţi să aflaţi mai multe detalii despre creditul de refinanţare de la BCR, accesaţi cu încredere site-ul băncii.

 


 

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.